Do produkcji karm dla zwierząt zwykle wykorzystuje się surowiec pozostały po produkcji żywności dla ludzi. W przypadku karm dedykowanych psom są to przede wszystkim różnego rodzaju odpady mięsne, które dodatkowo uzupełnia się roślinnymi dodatkami. Zasadniczo im mniej roślinnych dodatków, z tym lepszej jakości produktem mamy do czynienia. Można również założyć, że mokra karma dla psa średnio zawiera więcej mięsa niż karma sucha, choć ta druga ma częściej większą gęstość kaloryczną.
Baza do produkcji mokrej karmy dla psów
Podstawą wszystkich psich karm jest mięso i tłuszcz zwierzęcy. Aktualnie w sprzedaży znajdziemy psie karmy bazujące na różnych gatunkach mięsa, w tym specjalne karmy monobiałkowe, do których produkcji używa się wyłącznie jednego gatunku mięsa. W tym sensie możemy wyróżnić karmy przygotowane z drobiu, wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, a nawet z dziczyzny. W sprzedaży dostępne są również mokre karmy dla psów z rybami. Oczywiście naturalnym uzupełnieniem psiej karmy są dodatki roślinne, które pełnią funkcję wypełniacza i jednocześnie składników wzbogacających smak, nadających karmie pożądaną konsystencję. Mokra karma dla psa klasy Premium nie będzie jednak zawierała zbyt dużej ilości składników roślinnych. W tego typu produkcie będą one jedynie niewielkim dodatkiem do mięsa. W przypadku tanich karm procentowa zawartość roślinnych białek, tłuszczów i węglowodanów jest zdecydowanie większa. Ważnym składnikiem karmy mokrej jest również woda.
Kiedy podawać psu mokrą karmę?
Ze względu na wilgotną konsystencję psie karmy mokre w większym stopniu przypominają naturalny pokarm drapieżników niż suche i twarde granulki. Kawałki mięsa i esencjonalny sos pobudzają psi apetyt i większość psów chętnie po nie sięga, zwłaszcza gdy są to produkty wyższej jakości, pozbawione dużej ilości roślinnych wypełniaczy. Mokra karma dla psa ma również zdecydowanie mniejszą gęstość kaloryczną niż karma sucha. Dzięki temu jest dobrym wyborem dla psów z nadwagą oraz tych zwierząt, które ze względu na stan zdrowia są mniej aktywne i nie potrzebują dużych ilości energetycznego tłuszczu.
Do produkcji mokrych karm dla psów wykorzystuje się różne rodzaje mięsa wielu gatunków zwierząt, podroby zwierzęce, tłuszcz, ryby i ich pochodne, a także jaja, zboża, warzywa i owoce. Dzięki temu psia dieta jest zróżnicowana i dobrze zbilansowana, zarówno pod względem kaloryczności, jak i składu. Wybierając karmy pełnoporcjowe dedykowane zwierzęciu w określonym wieku, nie trzeba ich uzupełniać żadnymi psimi przekąskami.